Har du funderat på om en elbil eller en plug in-hybrid skulle vara något för dig? Här svarar vi på några vanliga frågeställningar. Vi brukar säga att fördelarna helt klart är fler än nackdelarna.


Hur är det att köra en elbil?


Många brukar svara att de tycker att en elbil eller plug in-hybrid ger större körglädje. De har större och mer kraft jämför med en bil som har förbränningsmotor och slösar inte på någon bensin eller diesel. Och du behöver aldrig (eller sällan) stanna för att tanka.

När du väl har bestämt dig för att köra elbil är det viktigt att tänka på räckvidden, där följande element kan vara extra viktiga:Tre frågor när du väljer elbil:En elbil med kortare räckvidd laddas snabbt upp såväl hemma som när du är ute och kör, och kan vara ett bättre alternativ för vardagskörning än modeller med längre räckvidd.

De flesta elbilar kan i dag köra mellan 200 och 600 kilometer på en laddning. Det räcker för pendlingskörning för de flesta, men om du ska köra bilen mer än så rekommenderar vi att välja en bil med en räckvidd på 350–400 kilometer. På många platser har laddnätverken byggts ut rejält de senaste åren, men du måste ställa in dig på lite extra planering om turen är längre än vardagskörningen.


Hur är det med laddningstiden?


I en elbil är laddningstiden viktig så klart. Ta reda på hur laddningsmöjligheterna och laddningstiderna ser ut för den elbil du är intresserad av. En del bilar kan laddas snabbt både på en laddstation och hemma, men det gäller inte alla modeller. Vi har samlat en del information om olika laddningsalternativ och andra saker som är bra att tänka på.


Laddning hemma eller kontoret, vad ska man välja?

Oftast kan en laddbox installeras hemma, men du kan också välja att få den installerad på din arbetsplats om du bor i lägenhet eller inte har tillgång till en fast parkeringsplats.


Kan jag ladda min elbil i ett vanligt eluttag?

I nödsituationer kan du ladda din elbil i ett vanligt eluttag, men eftersom de inte är avsedda för den långvariga maxbelastning som uppladdning av en elbil kräver, ska denna typ av uppladdning begränsas till ett absolut minimum. Tänk på att det inte är möjligt att ladda elbilar i ett ojordat eluttag. Vi rekommenderar alltid uppladdning via laddbox. Det ger en intelligent och säker uppladdning. Och det skonar batteriet. En felaktig eller långsam uppladdning kan påverka elbilens körupplevelse.


KOM IHÅG: Endast uppladdning som sker genom en laddbox eller allmänt tillgängliga laddningsstationer kan faktureras via leasingavtalet. Uppladdning i ett vanligt eluttag ligger utanför avtalet.

Tänk på att det inte är möjligt att ladda elektriska bilar från en normal stickkontakt utan jordfelsbrytare.


Myter

Elbilar funkar bara för stadskörning

En modern elbil har en räckvidd på mellan 200–600 kilometer. För de allra flesta kan du enkelt köra till och från jobbet flera dagar i sträck utan uppladdning. Och ska man ut på en längre resa finns det ett stort antal laddningsstationer längs motorvägarna i Skandinavien och Europa där man kan snabbladda batteriet på 15–20 minuter.

Det är svårt att hitta platser att ladda bilen

90 % laddar sin elbil hemma eller på arbetsplatsen. Det är bara på längre turer (över 300 kilometer) som det kan bli nödvändigt att ladda någon annanstans. Vi brukar tipsa om appen Shell Recharge – där hittar du laddningsstationer i hela Europa.

Det finns inga elbilar med dragkrok

Det är en gammal skröna att det inte går att få en elbil med dragkrok. Många nya elbilar kan beställas med dragkrok. Och många med stor dragkraft, ända upp till 2 250 kg.1-, 2- eller 3-fas – vad innebär det för laddningstiden?

Här kan du se några exempel på olika typer av laddningsalternativ och vad det gör för laddningstiden.Framtiden är elektrisk

Tekniken och bilarna finns redan här och nya innovativa funktioner kommer varje gång en ny modell lanseras.

Fler än 1 500 av Autolease bilanvändare har redan gjort ett grönt val. Vi lovar att du inte blir besviken om du väljer en elbil som din nästa tjänstebil.

Sök på Greenlease i vårt sökverktyg så hittar du alla våra gröna bilar.
Tillbaka till Greenlease hemsida