Vad säger lagen om däck
Lagen säger att vinterdäck måste användas mellan 1 dec – 31 mars vid vinterväglag. Dubbade vinterdäck får användas mellan 1 okt – 15 april. Kunder som kör friktionsfria däck får använda dessa året om, men det rekommenderas starkt att inte göra det. Friktionsdäck är konstruerade för användning under kall vinter och har därför en mjukare gummiblandning än sommardäcken. Sommardäck är säkrare då det råder värme och sommarväglag. På grund av den mjuka gummiblandningen slits vinterdäcket onormalt mycket vid användning under sommarhalvåret. Det lägsta tillåtna mönsterdjupet är 1,6 mm och för vinterdäck är det 3mm. När däcken slits förändras egenskaperna.


Miljö och ekonomi
Både under - och övertryck har stor påverkan på livslängd av däck. Undertryck påverkar rullmotståndet negativt och leder till kraftigt ökad bränsleförbrukning

  • 0,5 Bar undertryck ökar bränsleförbrukning med 2,5% (Vanlig bil, 1500mil/år, 0,7liter/mil = 400sek/år)
  • 1,0 Bar undertryck ökar bränsleförbrukning med upp till 15% (Vanlig bil, 1500mil/år; 0,7liter/mil =2400sek/år)
  • Bromssträcka med ABS = 10% längre
  • Handling i vått väglag = 8% sämre
  • Vattenplaning = upp till 47% försämring
  • Rullmotstånd =upp till 38% högre

 
Ska de bästa däcken monteras bak eller fram?
De bästa däcken skall monteras bak, det minskar risken för sladd och därmed risken för farliga sidokrockar där föraren/passageraren blottas. I många fall slits framdäcken snabbare än bakdäcken.


Däckreparation
Lagning av punktering, skadan lokaliseras och lagas. Endast däck med skadan på slitbanan av däcket kan repareras, sitter skadan i sidan på däcket måste däcket skrotas.

 
Samarbete 
Euromaster och Autolease har ett nära samarbete, vilket innebär att vi erbjuder oss att sköta all däckservice för din bil. För dig innebär det att du får en kompetent och trygg däckservice i hela Sverige och stora delar av Europa. Vi jobbar ständigt med att kunna erbjuda den bästa servicen till dig som leasingbilsförare.  Om du har frågor är du alltid välkommen att höra av dig till oss på fleetsupport!

Med vänliga hälsningar
Euromasters Fleetsupport

Telefon: 0340-829 18
E-post: fleetsupport@se.euromaster.com
Hemsida: www.euromaster.se