FIA Smart Driving Challange har nu korat "The worlds smartest driver 2019"

Publicera: den 19 december 2019

FIA Smart Driving Challenge har nu korat "The worlds smartest driver 2019" och till vår stora glädje tog vår Anders Lindström hem segern i Paris!

FIA Smart Driving Challenge (FIA SDC) är världens första och största tävling som belönar smart, säker och miljövänlig körning.

Autolease är så stolta över att ha en medarbetare som förebild och som visar hur man kan göra skillnad för miljön!

Vi satte oss ner med Anders för att få veta lite mer om FIA SDC och vad det innebär att köra ”Smart”.

Hur gick själva finalen till och hur tog du dig dit?

-             Autolease har under en längre tid försökt informera och utbilda kundernas förarkollektivt om säker och miljövänlig körning, i det arbetet kom vi i kontakt med FIA SDC. Vi tyckte det verkade intressant så vi var några kollegor som bestämde oss för att delta och tävla mot varandra. Under den perioden försökte jag verkligen att förändra min vardagliga körning och det fina med FIA SDC smarta app är att den ger direkt feedback om man gör ett bra jobb eller inte. Efter varje körning så får man en poäng och så kan man logga in fört att få tips för att förbättra sin körning ytterligare. 

Det jag inte tänkte på då var att kollegorna och jag även deltog i FIA SDC internationella tävling och det kom som en smärre chock när de ringde och sa att jag hade kvalificerat mig till finalen i Paris. Men det var bara att packa väskorna och förbereda sig för tävling.

Själva finalen hölls på Place de la Concorde i centrala Paris där vi fick köra en förutbestämd sträcka på knappt 5 km i Paris stadstrafik. Totalt körde jag 7 ”heat”, nästan 3,5 timmar med maximal koncentration. Hela finalen var väldigt jämn och det var inte förrän sista bilen i sista ”heatet” kom i mål som det stod klart att jag vunnit och fick motta pokalen av FIAs Deputy President Automobile Mobility and Tourism Thierry Willemarck och FIAs Drivers’ Commission President Tom Kristensen.

Vad innebär ”Smart Driving”?

  • För mig handlar det om ekonomisk och säker körning. Och en vilja att bidra till det i vardagen. Oftast går miljövänlig och säker körning hand i hand men inte alltid. FIA SDC tillför ett tävlingsmoment som både motiverar, utbildar och belönar till ”smart körning”.

Vilka är dina bästa tips för Smart Driving?

  • I utgångspunkt handlar det om att planera sin körning och anpassas den efter trafik och väderförhållanden. Bra framförhållning i trafiken är a och o för att undvika ryckig körning med onödigt bromsade och accelererande som följd. I finalen fokuserade jag framförallt på tre saker; acceleration, hastighet och inbromsning. Jag försökte accelerera till en förutbestämd hastighet mjukt men bestämt. När jag nådde den hastigheten låg fokus på att behålla den så konstant som möjligt och planera inbromsningarna i tid dvs släppa på gasen och eller koppla ur och frirulla sisat biten till tex ett rödljus.

Planer din körning - Tre handfasta tips för Smart Driving

  1. Acceleration - all acceleration ska vara värdefull och tas till vara.
  2. Hastighet - fokusera på att behålla en så konstant hastighet som möjligt.
  3. Inbromsning - undvik onödiga stopp och inbromsningar.

Är ni intresserade att läsa mer om FIA SDC? Ta en titt på deras hemsida https://fiasmartdrivingchallenge.com/#/