Provkörning eGolf

Publicera: den 19 december 2019

Volkswagen e-Golf är elektrisk bil som kan ta dig helt utsläppsfritt upp till 231 km på en laddning. Laddningstiden från ett vanligt eluttag är ungefär 17 timmar. En laddbox i hemmet behöver däremot bara lite mer än 5 timmar. Det snabbaste alternativet är en publik laddstation, som kan ladda batteriet till 80% på bara 45 minuter genom CCS-systemet tillgängligt för e-Golf.

Med en e-Golf tar du dig enkelt fram och tillbaka till jobbet samt dina dagliga rutinärenden helt utsläppsfritt, som ett bidrag till att minska CO2-utsläppen. Däremot uppstår en problematik när vill köra längre sträckor. Vår kollega Trond Nordanger körde i somras en e-Golf mellan Stockholm och Bergen i Norge, en totalsträcka på nästan 100 mil. Trond fick stanna för att övernatta efter 64 mil och totalt tog resan 17 timmar, en lång resa som kräver planering och förberedelse men blir väldigt ekonomisk för plånboken. 

Det finns två justerbara körprofiler som du kan använda för att påverka räckvidd, acceleration och maxhastighet. Om man lägger i ECO+ läget så är det den mest energibesparande inställning är enklaste sättet att uppnå maximal räckvidd, medan den normala ECO-varianten är bäst om du vill ha smidighet. Båda profilerna ger möjlighet att tillfälligt få ökad hastighet, exempelvis vid omkörning. När du bromsar får du dessutom tillbaka energi genom bromskraftåtervinningen.

Eftersom du tar ansvar genom att köpa en elbil belönas du med en miljöbonus på preliminärt 60 000 kronor i dagsläget enligt Bonus-malussystemet. Ytterligare ett plus är att motorn inte heller släpper ifrån sig så mycket ljud, vilket hjälper till att minska det totala vägbullret.

En e-Golf utrustad med parkeringsassistent kan inte bara meddela om en parkeringsplats är tillräckligt stor när du kör förbi, den kan också parkera där helt på egen hand. Du behöver bara hantera växellåda, gaspedal och broms.

3 tips – Volkswagen e-Golf

  1. ECO - Starta alltid din resa med att lägga i ECO läget för ökad räckvidd
  2. Appar - Ladda ner dem appar du behöver för att smidigt se vart du kan ladda bilen
  3. Planering – Dina resor och laddningar kommer bli betydligt behagligare utan räckviddsångest