Utlandskörning 2020

Publicera: den 9 juni 2020

Kontrollera med din arbetsgivare att det är ok att föra bilen utanför Sveriges gränser (gäller även inom Norden). Det är viktigt att du är ute i god tid, minst två veckor innan avresa. Du behöver en fullmakt från Autolease, ett "Grönt kort" från Trygg Hansa och även del 1 av registreringsbeviset.

I Europa är registreringsbeviset en värdehandling (får inte hålslås), som styrker ägandeskapet av bilen, vilket är Autolease i ditt fall. Därför är det extra viktigt att du som förare tillhandahåller registreringsbeviset tillsammans med fullmakten för att påvisa att du har rätten att nyttja vårt fordon. Vi beställer beviset hos Transportstyrelsen och det är därför viktigt att du kontaktar oss via mejl info@autolease.se i god tid innan avresa.

I Tyskland krävs även en särskild miljödekal som du beställer via DEKRA, Registrera min bil

Tänk på att många europeiska länder ställer högre krav på bilförare, t.ex. vad gäller att prata i mobiltelefon, promillehalter etc. Vid skada utomlands ska du alltid kontakta ditt försäkringsbolag. Det enklaste sättet är att ringa till Trygg Hansa i Sverige på tel: +46 771 111 500. Läs gärna mer om att köra bil utomlands på Trafikförsäkrings hemsida innan du påbörjar din bilresa. Trafikförsäkringsföreningen

Avser du ta din leasingbil till följande länder behövs ett Grönt kort (ett typ av försäkringsintyg): Albanien, Bosnien-Hercegovina, Iran, Israel, Makedonien, Marocko, Montenegro, Ryssland, Tunisien, Turkiet, Ukraina och/eller Vitryssland.

Du beställer enklast ditt Gröna kort genom att kontakta Trygg Hansa  via telefon +46 752-43 25 30

Försäkringen gäller exakt likadant som om bilen körs i Sverige, ingen avvikelse.

 

Påverkas min bilförsäkring av att UD avråder från resor utomlands?

Bilförsäkringen gäller enligt de vanliga villkoren. Bilförsäkringen täcker däremot inte eventuella merkostnader som kan uppstå på grund av covid-19, om man själv väljer att åka trots att UD avråder från att resa. Det kan handla om merkostnader för att transportera hem en skadad bil samt förare och passagerare. Det kan också vara merkostnader för reparationer, till exempel på grund av svårigheter att få tag på reservdelar. Kontakta ditt försäkringsbolag och hör vad som gäller för din försäkring